Psoriasis is een huidaandoening waarbij de huid zichzelf te snel verhoornd. Dit betekend eigenlijk dat hij zichzelf te snel vernieuwd. Een gezonde huid is in 28 dagen totaal vernieuwd. Een huid met psoriasis is volledig vernieuwd in 6 tot 7 dagen. Veel sneller dus! Doordat dit te snel gaat, worden de nieuwe huidcellen niet goed gemaakt en gaan ze dood. Hierdoor ontstaat er een dikke laag van dode huidcellen. Deze huidcellen worden niet op tijd afgestoten. Het resultaat is een dikke, geïrriteerde, rode, schilferige plek. Deze huidaandoening kan overal op het lichaam voorkomen. 

Oorzaken

De oorzaak van de versnelde celdeling is nog niet bekend. Wel denken onderzoekers dat het iets te maken heeft met een foutje in het immuunsysteem. Ze denken dat het immuunsysteem de lichaamseigen huidcellen aanvalt waardoor de psoriasisplek ontstoken kan raken. 

 

Tips

-Ga langs bij de huisarts of dermatoloog, vermeld het ook als je gewricht klachten hebt.

-Haal zo veel mogelijk schilfers van de huid voordat je een crème of zalf opbrengt. Dan werkt het de crème of zalf beter.

-Vermijd contact met water. Water droogt je huid uit. Douche daarom niet te lang en niet te warm.

-Houd de huid soepel door hem regelmatig in te smeren met een vette voedende creme of olie. Bijvoorbeeld de "Un" condition oil die speciaal is ontwikkeld voor de psoriasis huid. Ook bevat deze olie veel essensiele vetzuren die de conditie van uw huid ondersteunen. 

-Draag katoenen kleding. In katoenen kleding wordt je huid minder zweterig dan synthetische kleding.

-Zorg dat de lucht in je huis een goed vochtgehalte heeft. Als je in de winter bijvoorbeeld de kachel gebruikt, wordt de lucht in huis vaak te droog. Een droge lucht zorgt voor een droge huid en jeuk.

-Gebruik geen peeling's of scrub op uw psoriasis. Dit kan de plekken juist verergeren omdat dit een stimulerende werking heeft op uw celdeling, 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.