Huidkanker is een aandoening die je zo snel mogelijk wilt ontdekken. Daarom is het altijd belangrijk om contact op te nemen met uw huis arts wanneer u een vreemd plekje opmerkt op uw huid. Er zijn verschillende soorten huidkanker. Plaveiselcel carcinoom, Basaalcel carcinoom en de Melanoom. Huidkanker ontstaat doordat er iets mis gaat in de celdeling van de huid.

 

Basaalcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom

Melanoom

Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. Daardoor is deze vorm van huidkanker niet levensbedreigend. Een basaalcelcarcinoom komt vooral voor op plekken die jarenlang veel zonlicht hebben gehad, zoals het gezicht, de hals, het (kale) hoofd, de onderarmen en de handen. Veel zon is dan ook een risicofactor, net als het hebben van een lichte huid. Een basaalcelcarcinoom kan ook op de romp zitten.  

Een basaalcelcarcinoom begint meestal als een glad, glazig knobbeltje. Dit groeit heel langzaam. Soms zijn daarin verwijde bloedvaatjes te zien. 

Een basaalcelcarcinoom op de romp ziet er vaak uit als een eczeemplekje: rood, vlak of plat en een beetje schilferig. 

Plaveiselcelcarcinoom

Een plaveiselcelcarcinoom van de huid komt vooral voor op plekken die jarenlang veel zon hebben gehad, zoals het gezicht, de hals en het (kale) hoofd, de onderarmen en de handen.  
 Mensen met een lichte huid (huidtype 1) die veel uv-straling op de huid hebben gehad, hebben de grootste kans om een plaveiselcelcarcinoom te krijgen. 

Een plaveiselcelcarcinoom kan er eerst uitzien als een bleekroze, ruw knobbeltje. Het wordt langzaam groter en doet soms pijn.  
 
Het kan er ook uitzien als een kleine wond die langzaam groter wordt of als een ruwe of verhoornde plek.

Melanoom

Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Het ontstaat in de pigmentcellen (melanocyten) van de huid. Een melanoom kan overal ontstaan en kan zich soms snel verspreiden naar andere delen van het lichaam. Meestal ontstaat een melanoom in een ‘gave’ huid. Een melanoom kan zich ook ontwikkelen uit een bestaande moedervlek.

Een melanoom is meestal te herkennen aan het plotseling verschijnen van een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op de huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin nog op een moedervlek.

Verder is een melanoom te herkennen aan een plotselinge verandering van de grootte, kleur of het uiterlijk van een bestaande moedervlek.

Een melanoom kan aan de oppervlakte blijven of doorgroeien in de diepere lagen van de huid. 
Een melanoom kan ook uitzaaien. Het zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker, omdat het een agressievere vorm van huidkanker is.  

Bron: www.kanker.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.