Er zijn verschillende type littekens die op de huid kunnen ontstaan. Denk aan acne littekens,  brandwonden, kelloïd en hypertrofische littekens. Al deze littekens hebben verschillende oorzaken en uitingen. Het is vervelend als u opvallende littekens heeft en u kunt er ook last van hebben. 

Wat is een litteken? 

Een litteken is een reactie van de huid op een beschadiging. Wanneer dit gebeurd moet de huid nieuw weefsel creëren. Dit doet hij door collageen vezels aan te leggen. Deze vezels zijn vaak erg grof waardoor de textuur van de huid veranderd op de plaats van het litteken. Dit geeft als resultaat dat een litteken zichtbaar is. Ook bevat dit stukje huid vaak geen haarvaatjes, poriën en haarzakjes meer. Het is een ophoping van puur collageen. Soms ligt een litteken tegen een zenuw aan. Dit veroorzaakt vaak gevoeligheid bij aanraking. Ook kan het jeuken of een trekkend gevoel geven. Vanaf het moment dat de huid beschadigd is tot het moment dat het litteken gerijpt is duurt +- 2 jaar. Wel blijft deze huid altijd gevoelig, ook voor de zon.

Wat kan je er aan doen?

Het is van belang om bij het wond helings proces deze huid goed te beschermen tegen de zon. En wanneer de wond dicht is deze in te smeren met een product wat een hoog percentage aan vitamine C en E bevat. Deze vitaminen ondersteunen namelijk het helings proces van de huid. Hierdoor blijft de huid soepel en heelt hij mooier. Is de huid geheeld en wil je toch je litteken intensiever behandelen? Dan kan een Dermapen4 treatment eventueel een oplossing bieden. Deze behandeling creëert duizenden microkanaaltjes in de huid waardoor er nieuwe collageen vezels ontstaan en de huid herstructureren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.