Vitiligo is een pigmentstoornis in de huid die zich uit door pigmentloze vlekken in symmetrische vormen op het lichaam. Het komt maar bij 2% van de Nederlandse bevolking voor en 0.5% van de wereld bevolking. Bij ongeveer de helft van deze mensen ontstaan het voor het 20ste levensjaar. 

Oorzaak

De oorzaak van vitiligo is onbekend wel zijn er verschillende theorieën maar geen van deze kan het volledige ontstaan van de aandoening volledig verklaren. De 2 meest waarschijnlijke  Theorieën zijn:  

  1. De auto-immuuntheorie: Vitiligo wordt gezien als een auto-immuun ziekte, waarbij er een stoornis is in het afweermechanisme van het lichaam. De theorie gaat er van uit dat het lichaam het kapot gaan van de pigmentcellen veroorzaakt.
  2. De pigmentcel-vernietigingstheorie: wanneer pigment in de huid wordt aangemaakt, komen er stofjes vrij die de pigmentcellen kapot kunnen maken. Normaal gesproken zorgt een beschermingsmechanisme ervoor dat dit niet gebeurt. Bij Vitiligo werkt dit beschermingsmechanisme volgens deze theorie niet en gaan de pigmentcellen kapot.

Bron: www.huidfonds.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.