Verhoornde haarzakjes, Keratosis pilaris

Regelmatig krijg ik in de salon de vraag, "Wat zijn dit voor bultjes op mijn arm?". Veel mensen hebben last van verhoornde haarzakjes. De Latijnse naam hiervoor is Keratosis pilaris. Dit voelt aan als allemaal kleine harde korreltjes op uw arm en komt vooral voor op de bovenarmen of bovenbenen. Het lijkt ook wel een beetje op chronische kippenvel. Het is volledig onschuldig en kan ook eigenlijk geen kwaad. Mensen storen zich er vaak aan op cosmetisch gebied. De huidafwijking zal het gehele leven blijven bestaan met periodes van rust en verergeringen die elkaar afwisselen. Keratosis pilaris gaat dus vrijwel nooit vanzelf over. 

Oorzaak

Verhoornde haarzakjes worden veroorzaakt door een verstoorde uitrijping van hoorncellen van de haarzakjes. Het kan op elke leeftijd ontstaan. Ook komt het vaker voor bij mensen die snel allergisch te reageren of eczeem, astma en hooikoorts hebben.

 

Tips

- U kunt bij uw huisarts, dermatoloog of schoonheidssalon producten of behandelingen aanvragen met hoornlaag verdunnende stoffen zoals ureum, salicylzuur of vitamine A zuur of lactic acid. Dit geeft een zachtere huid.

-Gebruik over het algemeen geen stoffen die de huid kunnen irriteren.

-Gebruik geen geparfumeerde huidverzorgingsproducten. Vaak hebben mensen met verhoornde haarzakjes al een gevoelige huid. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.