Collageen

Gepubliceerd op 25 januari 2021 om 17:15

We hebben er allemaal wel van gehoord, collageen. Het zorgt ervoor dat de huid stevig blijft en het is DE anti-ageing werkstof. Maar is dat eigenlijk wel echt zo? En wat is nou eigenlijk collageen precies? 

Ik geef je antwoordt op al jouw collageen vragen in deze post!

 

Ontstaan

Ik begin bij het begin, wat is collageen en hoe ontstaat het? Collageen is een eiwit wat zich bevind in heel ons lichaam. Het bestaat uit eiwit met wel 18 aminozuren. Ook hebben we meerdere soorten collageen. Type 1,2 en 3.

  • Collageen type 1 bevindt zich vooral in de huid, haar, nagels, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen en bloedvaten.
  • Collageen type 2 in gewrichten, tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd en luchtpijp.
  • Collageen type 3 in huid, bloedvaten en weefsels voor wondherstel.

Voor de huid zijn type 1 en 3 dus belangrijk. Het zorgt ervoor dat onze huid stevig blijft. Deze types worden in de huid aangemaakt in het onderhuids bindweefsel. Dit is de onderste huidlaag die de huid scheid met de spieren en organen & onderdeel is van onze temperatuur regeling. 

Ook zitten in ons onderhuids bindweefsel firboblasten. Dit zijn cellen die een belangrijke rol spelen bij wondgenezing maar ook bij de stevigheid van onze huid. Dat komt doordat deze cellen het collageen en elastine in onze huid produceren. 

Hoe ouder we worden hoe trager onze celstofwisseling wordt. Ook onze fibroblasten gaan langzamer werken, dit is dus de grootste reden waarom het collageen in de huid afneemt en de huid slapper wordt. Heb je veel onbeschermd in de zon gezeten, niet goed je huid verzorgt of gerookt in je leven? Dat is je huid al extra gevoelig en zal dit proces dus sneller gaan. Ook heeft erfelijkheid een rol tijdens dit proces.

Fibroblasten in het bindweefsel.

Wat kan ik hier aan doen?

Het is dus belangrijk dat je je huid en celstofwisseling actief houd! Maar hoe dan? Er zijn zoveel producten en middelen op de markt. Maar hoe weet je nou wat goed is?

Heel simpel, een goed huidverzorging 's product werkt doordat het moleculair klein genoeg is om door je huidlagen heen te zakken. Wanneer het door deze laagjes heen is gezakt wordt het opgenomen door de huidcellen en doet het zijn werking. Collageen is een eiwit wat te groot is. Dit past dus niet door de huidlagen heen. Conclusie: een crème met collageen is dus een marketing truc. Dit werkt niet omdat de hoofd werkstof simpelweg niet door de huid heen kan zakken.

 

Wat wel te doen? Producten gebruiken die de celstofwisseling activeren en actief houden. Zie het als je huid trainen en letterlijk in conditie krijgen.  Denk aan stimulerende werkstoffen zoals aha zuren en sinaasappel olie.  Maar iets wat ook enorm werkt en 1 van mijn beste @home oplossingen is, is cupping! Dit is een bindweefselmassage voor je huid die je uitvoert met olie en cups. Wanneer je de huid cupt stimuleer je de doorbloeding en automatisch de celstofwisseling. Ook wordt het bindweefsel minimaal kapot gemaakt waardoor je een natuurlijk herstel proces op gang zet. Hierdoor ontwikkel je uit eindelijk een reserve aan collageen in de huid. En dat is wat je wilt!

Wist je dat?

-Wist je dat het belangrijk is om al vanaf je 22ste een reserve aan collageen op te bouwen? Dit is omdat het vanaf je 25e af gaat nemen. 

-Wist je dat wanneer je ernstig ziek bent een groot gedeelte van je collageen reserves verdwijnen, je lichaam gebruikt dit dan namelijk om te herstellen.

-Wist je dat wanneer je zwanger bent van je kindje al je collageen reserves naar je baby'tje in je buik gaan? Na je zwangerschap is het dus extra belangrijk om aandacht aan je collageen opbouw te geven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.